Kattenziektes

Kattenziektes

Kattenziektes

Bepaalde kattenziektes zijn gevaarlijk voor katten, toch zijn katten van nature sterke en gezonde dieren. Katten worden vaak ouder dan honden. Dus niet snel panikeren, maar zeker aandacht besteden aan bepaalde vormen van kattenziektes.

Gezonde katten kunnen natuurlijk kattenziektes oplopen. De gezondheid van een kat hangt af van veel factoren. Als je de kat een gezond en uitgebalanceerd dieet aanbiedt ben je al op de goede weg. Daarnaast zijn de juiste vaccinaties zeker nodig. Een jaarlijkse routinecontrole bij een dierenarts is zeker geen overbodige luxe. Zo is er in principe geen reden waarom de kat geen lang en gelukkig leven zal leiden. Maar net als bij mensen kan het soms abrupt over zijn, zo kan een kat kan worden geconfronteerd met ziekten en verschillende aandoeningen. Het is daarom belangrijk om het gedrag en fysieke toestand van de kat in de gaten te houden.

Als je kat zich niet lekker voelt, is het verstandig om de dierenarts te bellen. Leer bepaalde symptomen herkennen. Sommige dingen kan je ook thuis oplossen, maar steeds in overleg met een dierenarts.

Verzorging van een zieke kat

Sommige algemene medicatie kan slecht zijn voor katten, vooral als ze erg ziek zijn. Als een bepaalde aandoening behoorlijk besmettelijk is voor andere katten, is het raadzaam om oude kleren aan te trekken wanneer je de kat gaat verzorgen waarna je de kleding vervolgens grondig gaat wassen. Help de kat wanneer nodig met eten, drinken en om naar de kattenbak voor zijn ontlasting. Als de kat niet wil eten, bestaat er een risico op levervet.

De goede band die je hebt met je kat zal alleen maar beter worden als je hem door deze moeilijke periode heen helpt. Als een kat medicijnen nodig heeft die de dierenarts heeft voorgeschreven, moet je deze zorgvuldig opvolgen. Er zijn allerlei soorten medicatie voor katten, zoals drankjes, pillen, capsules, druppels en speciale crèmes. Het belangrijkste bij het toedienen van het medicijn is dat je precies weet wat je doet. Er zijn dieren die het onprettig vinden als je een medicijn wilt toedienen. Vraag indien nodig om hulp van een dierenarts.

Als een medicijn oraal moet worden gegeven, houd dan de kop van de kat goed vast en steek het medicijn vervolgens in de bek. Sluit vervolgens de bek van de kat kort totdat de kat het medicijn volledig heeft doorgeslikt. Strijk indien nodig kort over zijn keel om het proces te bevorderen. Houd het oog of oor van de kat open wanneer je oog- en oordruppels toedient. Het is voor sommige katten niet eenvoudig om medicijnen in te nemen, maar het is ook belangrijk voor deze katten dat ze hun medicatie op een juiste wijze krijgen.

kattenziektes kat verzorgen

Virale infectieziekten bij de kat

Een virus is geen organisme dat alleen leeft en een gastheer nodig heeft om te overleven en zich voort te planten (reproduceren). Niet alle virussen veroorzaken (ernstige) kattenziektes. Katten kunnen virale infectieziekten krijgen, zoals kattenziekten, niezen en hondsdolheid. De ziekte treedt vrij snel op nadat de kat is besmet, terwijl een andere, zoals B. katten-aids, een lange incubatietijd heeft. Er zijn tegenwoordig effectieve vaccins tegen veel (maar niet alle) virussen. Virale ziekten die bij katten kunnen voorkomen, zijn niezen en griep (virale rhinitis), waardoor katten klachten in de nek- en bovenste luchtwegen hebben en hoesten en niezen kunnen veroorzaken.

Een andere virale ziekte is enteritis, die wordt veroorzaakt door het beruchte parvovirus (FPV), dat ernstige buikpijn, braken, braken en (bloederige) diarree veroorzaakt, met uitdrogingsverschijnselen. Een kat kan ook worden geconfronteerd met FeLV (katachtige leukemie) of FIV (katachtige AIDS). Droge of natte FIP (peritonitis veroorzaakt door het FcoV-coronavirus) is ook erg ernstig omdat deze ziekte ernstige ontstekingen van de organen van de kat veroorzaakt.

Uitwendige en inwendige parasieten zijn veel voorkomende Kattenziektes

De parasiet zoekt voedsel en zoekt een veilig plekje op onze huisdieren. Ze kunnen overleven door te vertrouwen op zijn gastheer, die soms verslechtert of zelfs kan sterven. Het verkrijgen van de nodige kennis over de parasiet is de eerste stap om ze te bestrijden. Er zijn zowel externe en interne parasieten. Het is verstandig om een kat minstens één keer per week controleren op (externe) parasieten. Een goed moment kan zijn wanneer je je kat gaat borstelen. Je kunt dan direct de vacht en huid van de kat controleren op parasieten. In sommige gevallen kan een parasiet met een kat op mensen worden overgedragen, denk dan aan ringwormen. Gelukkig zijn er inmiddels allerlei soorten antiparasitaire medicijnen beschikbaar die behoorlijk effectief zijn in de bestrijding.

Vlooien bij de kat

De meest voorkomende externe parasiet bij katten is de vlo, ze voeden zich met bloed van een dier. Een kat met vlooien krabt vaak obsessief in zijn nek. Om erachter te komen of een kat vlooien heeft kun je het beste kammen langs de oren, de nek, langs de rug en op de staart. Als je vervolgens zwarte korrels ziet verschijnen is de kans sterk aanwezig dat de kat vlooien heeft. Als je een vlo ziet zitten kun je proberen hem te vangen of te doden, dit is vaak lastig omdat vlooien enorm snel zijn en weg zullen springen in de vacht.

Vlooien leggen ook eieren in de vacht van de kat. Deze eitjes kunnen ook in het kleed of op je meubels liggen waarna het larven worden, wat uiteindelijk zal uitmonden in meer vlooien. Het is daarom essentieel om de kat niet alleen te behandelen met een middel dat vlooien tegengaat, maar ook om het huis grondig te desinfecteren. In veel gevallen moet het middel tegen vlooien op het nekhaar van de kat worden gedruppeld. Vraag je dierenarts indien nodig om advies.

Teken, luizen en mijten kunnen gevaarlijke kattenziektes veroorzaken

In tegenstelling tot een vlo bijt een teek zich vast aan de huid van een dier. Teken komen voornamelijk voor in bosrijke omgevingen. Als je een teek wilt verwijderen, moet je dit zorgvuldig doen. Als je het onzorgvuldig doet kunnen er deeltjes van de teek achterblijven waardoor de teek zich opnieuw kan nestelen. Er zijn speciale klemmen op de markt die het gemakkelijker maken om een teek te verwijderen. Luizen komen niet veel voor bij katten, maar komen soms voor bij katten die ongezond zijn of bij katten die op leeftijd zijn. Er zijn bloedzuigende en bijtende luizen. Effectieve middelen die helpen tegen vlooien werken vaak ook tegen luizen. Er zijn ook verschillende varianten mijten die de huid en / of oren van katten beïnvloeden, zoals de herfstmijt en oormijt. Mijten kunnen vaak ernstige jeuk veroorzaken.

Ontwormen

Katten die al volwassen zijn worden vaker besmet door wormen, hoewel dit niet heel veel voorkomt. Volwassen katten kunnen enkele vage symptomen krijgen, zoals het verlies van gewicht, een ongezonde vacht of dunne ontlasting. Katten die veel jagen op vogels en muizen moeten vaker worden ontwormd dan katten die binnenshuis blijven. In Nederland worden spindels en lintwormen het meest gezien bij katten. Regelmatig ontwormen is daarom aan te raden. Dierenartsen adviseren om elke drie maanden een ontwormingsmiddel te gebruiken met een breed spectrum wormmiddel. Vraag je dierenarts indien nodig om advies over het ontwormen.