Bombay

bombay kitten

Bombay kat

De Bombay is een actieve en speelse kat met een zwarte glanzende vacht en grote goudkleurige ogen. De naam verwijst naar de grootste stad van India “Bombay“. Deze prachtige zwarte kat is een kruising tussen de Burmees en een zwarte Amerikaanse korthaar. Deze katten zijn bijzonder zachtaardig voor mensen maar met huisdieren kunnen ze in beperkte mate overweg. Honden kan hij wel, maar matig verdragen en met zijn soortgenoten schiet hij niet al te best op. Een Bombay is een slimme en intelligente kat die dol is op spelletjes en zal gedijen in een gezin dat hem trucjes wil aanleren, spelletjes met hem wil spelen en hem veel interactief kattenspeelgoed wil geven. Door het rustige karakter is deze huiskat bijzonder geschikt om te leven op een appartement of een kleine kamer woning.

Bombay Profiel

Herkomst : Verenigde Staten
Levensverwachting : 12-17 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 2,5-4 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-5 kg
Vachttype : Korte, gladde jassen die plat zijn en glanzen in het licht.
Vachtkleur en lichaamstype : Bombay’s zijn middelgrote katten met een gespierde bouw. Ze staan ​​vooral bekend om hun opvallende diepe, donkere zwarte vacht en gouden of koperen ogen, die lijken op die van een wilde panter.
Verzorging vereist : weinig onderhoud
Andere namen : Bombay kat
Vergelijkbare rassen : Amerikaanse korthaar, Britse korthaar, Birmees

Geschiedenis van de Bombay

Dit kattenras is ontstaan in de jaren vijftig door een kruising van een zwarte Amerikaanse korthaar met een bruine Burmees. Het was de bedoeling een volledige zwarte Burmees te fokken met het uitzicht van een zwarte panter. Kittens die uit deze kruisingen werden steeds opnieuw gekruist met Burmezen. Een paar generaties later werd een fenotype gerealiseerd. De Bombay werd werd in 1976 erkend door de C.F.A. en in 1979 door de T.I.C.A.

Verspreiding van het kattenras Bombay

Aan het einde van de jaren tachtig werden Bombay katten uit de fokprogramma’s naar Europa geëxporteerd. De meeste katten gingen naar Duitsland en Frankrijk. Daar werden de katten gekruist met de daar aanwezige Burmezen, zodat zij ook op eenzelfde wijze het ras konden opbouwen. Maar het is wel typisch dat het uiterlijk van deze katten aan beide kanten van de oceaan erg verschilt. Hierover kan gezegd worden dat de Amerikaanse Burmees veel compacter is dan de Europese Burmees.

Aan het einde van de vorige eeuw werden in Engeland ook zwarte Burmees katten gefokt . Deze katten komen voort uit een ander fokprogramma. Er werd hier gefokt met een andere kleurgroep van de Asian. Hier stond oorspronkelijk een Brits Korthaar aan de basis van het ras.

De vereniging van kattenliefhebbers erkenden de Bombay in 1978 en nu worden ze ook door alle kattenverenigingen erkend. Om hun lichaamstype en vacht textuur te behouden kan de Bombay worden gekruist met de Burmees. De CFA staat ook andere varianten toe, met name de zwarte Amerikaanse kortharen, maar dit wordt zelden overwogen vanwege bepaalde verschillen in lichaamstype.

Persoonlijkheid en karakter van een Bombay kat

De levendige en aanhankelijke kat houdt van mensen. Zijn rustige karakter maakt hem een goede flatbewoner, en hij is ontvankelijk voor het leven met andere huisdieren, hoewel hij absoluut de topkat wil zijn. Verwacht dat de Bombay de warmste plek in huis zal zoeken, zo is een bed zijn favoriete plekje. De Bombay is ondeugend en altijd op zoek naar manieren om zichzelf te vermaken. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen en zijn zeer intelligent, omdat ze goed omgaan met lijntraining. De Bombay kat kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. De Bombay kat praat graag met mensen, met zijn zachte stem weet hij iedereen voor zich te winnen.

Een Bombay is een slim kattenras dat dol is op spelen en zal dan ook gedijen met een gezin dat hem trucjes wil leren, spelletjes met hem wil spelen en hem veel interactief speelgoed wil geven. Bombays kunnen goed apporteren net als honden die het speelgoed terug brengen naar hun eigenaar. Sommigen hebben geleerd aan de lijn te lopen en kunnen op die manier een heel eindje mee wandelen.

Gezondheid Bombay kat

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard zijn. De Bombay-katten zijn over het algemeen gezond, hoewel een van de genetische kattenziekten die in Burmezen worden gezien worden ook bij de Bombay gezien: craniofaciaal defect.

Soms wel eens “Burmese hoofdafwijking” genoemd, wordt de craniofaciale afwijking af en toe gezien bij pasgeboren kittens, die ernstig vervormde koppen kunnen hebben. Die kittens worden geëuthanaseerd, dus mensen die een Bombay kittens kopen, zullen het probleem niet tegenkomen, maar fokkers moeten de stambomen zorgvuldig onderzoeken om ervoor te zorgen dat ze geen katten fokken die het gen van het defecte dragen.

Verzorging van de Bombay

De korte vacht van de Bombay is gemakkelijk te verzorgen, hoogstens een paar keer in de week borstelen of met een zeem over de kat heen strijken om dood haar te verwijderen, de huidolie te verdelen. Een bad is zelden nodig. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is aan te raden. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele ontlading te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van de doek voor elk oog, zodat je geen risico loopt op een kruisinfectie.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Voeding voor de Bombay kat

Bombay katten die binnenhuis blijven en weinig beweging hebben kunnen kampen met overgewicht. Het is daarom dus ook belangrijk dat de Bombay kat genoeg kan het spelen en bewegen. Let daarbij ook goed op het gewicht van je Bombay kat en de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. De koolhydraten kunnen er namelijk voor zorgen dat katten te veel vet aan gaan maken. Hoogwaardige voeding en een op het dier afgestemde hoeveelheid voedsel zijn essentieel bij deze katten.

Bombay uiterlijk

Afgezien van zijn zwarte vacht, lijkt de Bombay-kat veel op de Burmees, maar met een paar fysieke verschillen, zoals een groter, langer lichaam en langere poten. Hij heeft een afgeronde kop met middelgrote oren die wijd uit elkaar staan, de ogen die in kleur variëren van goud tot koper, en een rechte, middellange staart. De korte, fijne vacht die zeer dicht en plat tegen het lichaam ligt voelt satijnachtig aan en glanst als lakleer. De huid en de voetzolen zijn zwart. De kleur van de ogen heeft zich definitief ontwikkeld na 6 maanden.

Hoewel het gen voor de zwarte vacht dominant is, wordt een sabelkleurig kitten soms geboren in een nest van de Bombay. Sommige verenigingen staan toe dat deze kittens als Burmees worden geregistreerd. De Bombay is een middelgrote kat; wanneer hij wordt opgetild, voelt hij zwaarder aan dan hij lijkt. Het ras ontwikkelt zich langzaam en mannetjes bereiken hun ware grootte pas als ze 2 jaar oud zijn.

Bombay kitten kopen

Raszuivere Bombay-katten zijn wereldwijd bijzonder zeldzaam, vooral in Europa. Het aantal fokkers dat zich toelegt op dit kattenras is ook erg klein. Je kunt een fokker vinden door contact op te nemen met een fokkersvereniging. Bovendien kan een betrouwbare fokker u de stamboom van de kat laten zien. Genealogie is het enige betrouwbare bewijs dat uw Bombay-kat een raszuivere kat is. Bovendien zullen professionele fokkers niet te snel katten aan nieuwe eigenaren geven. Dit mag alleen in de 16e levensweek. Tegen die tijd zouden de dieren gevaccineerd, ontwormd en gecastreerd moeten zijn. Bovendien moeten alle benodigde documenten, zoals een stamboom aanwezig moeten zijn.

Goede fokkers nemen meestal hun kat terug indien je zelf niet langer voor de kat kunt zorgen. Op deze manier kunt u het dier altijd terugbrengen naar de fokker. Als de fokker geen plek heeft voor de kat, kan hij je in ieder geval helpen bij het vinden van een compleet nieuw thuis voor de Bombay-kat.

Prijs van een Bombay kitten

Over de prijs voor een Bombay kitten durven we ons niet uitspreken, de zeldzaamheid in België en Nederland speelt hier een rol. Vermoedelijk is het vraag en aanbod dat de prijs van een Bombay kitten zal bepalen. Dit heeft niets te maken met “buitensporige prijzen”. Katten houden is een dure hobby! Verantwoorde fokkers hechten waarde aan regelmatige gezondheidszorg en goede voeding van hun ouders. Ze kruisen verstandig, dit om erfelijke ziekten te voorkomen. De poes krijgt tijdens de dracht voldoende verzorging van de dierenarts. Als het kitten er is, gaat het verder: verschillende bezoeken aan de dierenarts voor medische zorg en vaccinaties, mogelijke worpen, goed kattenvoer en een veranderende omgeving … dit allemaal gaat natuurlijk geld kosten. Dan is er een emotionele last. Zelfs in het weekend of ‘s avonds laat, zal de fokker de klok rond katten bedienen! Hij vindt het belangrijk dat zijn kittens voldoende tijd hebben om op te groeien. Daarom laat hij ze ook niet voor de twaalfde week van hun leven vertrekken.